Wiak Bakemarkt ve Sistem Fırıncılık – Wiak Gıda Ekipmanları

Wiesheu Konveksiyonel Fırın

Ürünler

KONVEKSİYONEL FIRINLARA DAİR BİLMEDİKLERİNİZ

Konveksiyon Nedir? Neye Bağlı Olarak Artar?

Konveksiyon sözlük anlamı olarak ısı yayımı demektir. Isı iletiminin konveksiyon şeklinde yayılması, herhangi bir maddenin ısı enerjisiyle ısıtılması anlamına gelir. Konveksiyon sıcaklığa bağlı olarak artar, sıcaklığın artmasıyla konveksiyonda doğru orantılı artış gösterir, soğuk olan taneler aşağı doğru hareket ederken, sıcaklığın etkisiyle bu daha da artış gösterir. Konveksiyon yolu ile ısı enerjisinin yayılımı bu şekilde meydana gelmektedir.

Konveksiyonel Ne Demektir?

Konveksiyonel, ısıyla ilgili bir terimdir, fırınlarda iç ısı hakkında bilgi vermek için kullanılan bir kelimedir.

Konveksiyonel Fırın Nedir?

Geleneksel fırınlar, termal veya radyan fırınlar olarak adlandırılırlar, bu tarz fırınlarda tipik anlamda fırının altında ve üstünde ısıtma yapısı mevcuttur. Geleneksel bir fırının çalışma mantığı, aktif ısıtma ile söz konusu pişirmeyi sağlamaktır, konveksiyonel fırın ise, sıcak havayı sirkülasyonla döndürerek pişirmeyi sağlar.

Endüstriyel mutfak ürünleri arasında yer alan ve işletmeler için oldukça önem teşkil eden ürünlerden birisi olan konveksiyonel fırınlar, içerisinde ayrı bir bölümde üretilen ısıyı fan aracılığıyla pişirme kısmına hava ile transfer ederek pişirme işlemini gerçekleştirir. Konveksiyonel fırın ayrıca fan fırın veya fan yardımlı fırın olarak da adlandırılmaktadır. Bu alternatif adların kullanılma amacı, sıcaklığın yiyecek üzerinde eşit olarak dağılımını sağlayan hava sirkülasyonunun fanla mümkün olduğuna dikkat çekmektir.

Konveksiyonel Fırın Nasıl Çalışır?

Konveksiyonel fırında sıcaklık türbin veya fan vasıtası ile hareket ederek ya da döndürülerek etken hale gelmektedir. Geleneksel fırınlardan farklı olmak üzere, sadece gerekli olan hava çekilir, böylelikle doğrudan ısıtmalı fırınlarda olduğu gibi sürekli ve ekonomik olmayan hava akımı da önlenmiş olur. Konveksiyonel fırının, geleneksel fırından temel farkı ön ısıtma yapılarak gerçekleştirilen bir pişirme işleminde ürünlerin daha kısa süre içerisinde pişirilebilir olmasıdır. Hatta, bazı fırın modellerinde ön ısıtma işlemi fırın tarafından gerçekleştirilmektedir.

Temel olarak konveksiyonel fırınlar üst veya alt elemanları kullanarak yiyeceklerin daha fazlasını ısınmasını sağlamak ve daha eşit bir pişirme sıcaklığı için, sıcak havayı ünite içinde dolaştırmada bir fan kullanır. Bu yaklaşım, onu geleneksel bir fırının sağlayabileceğine kıyasla pişirme süresini azaltır. Konveksiyonel fırınlar bu yönüyle sadece pizza yapmak veya bir hindi pişirmek için kullanılmadığını ispat eder nitelik taşıdığını gösterirler. Sağladıkları özelliklerle endüstriyel ve gıda dışı uygulamalar için de kullanışlı durumdadırlar. Teknik olarak konveksiyonel fırınlar yiyecekleri fırındayken çevreleyen soğuk hava örtüsünü ortadan kaldırırarak pişirme süresini uzatmadan daha düşük sıcaklıklarda çalışmasını sağlarlar.

Konveksiyonel Fırın Nerelerde Kullanılır?

Konveksiyonel fırın geleneksel fırınların aksine ekonomik olmayan hava akımının teknik anlamda önüne geçmektedir, bu anlamda sağladığı enerji tasarrufuyla, cafe, otel, pastane, bar, catering şirketleri gibi profesyonel olarak nitelendirilen mutfaklarında kullanımı ticari yönden tercih edilir.
Yine profesyonel şirketlerin konveksiyonel fırını tercih etmesinin başlıca sebebi, pişirilen ürünün her tarafının eşit sıcaklık görerek pişmesidir, yine bu fırınlara özel kullanılan gastronom uyumlu tepsiler, kaplarda pişirmede en iyi sonucu vermede destek sağlamaktadır.

Konveksiyonel Fırında Pişirme İpuçları ve Püf Noktaları

Konveksiyonel fırını daha çok sevmeniz için pek çok sebep bulunmaktadır, bu sebeplerden en önemli ikisi daha hızlı pişirme (*pişirme süresi geleneksel fırınlara nazaran yüzde 25 daha kısadır) ve daha çıtırtılı bir esmerlik olarak özetlenebilir, hamur işlerinin içindeki nem oranını azaltması dezavantaj olarak görülen konveksiyonel fırınlar aslında bu özelliği ile daha çıtırtılı bir kabuklanma ve tazeliği de sağlamış olurlar. Genel olarak pişirilenlerin eşit ısıdan ötürü iç yapısına nazaran üzeri nemli kalmaktadır, yine eşit ısıdan ötürü yaptığınız hamur işlerinde tepsinizi döndürmenize, yer değiştirmenize mahal vermeden eşit ısıyla en iyi şekilde pişirme mümkün kılınır.

Bir Konveksiyonel Fırın Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Konveksiyonel fırın seçerken en başta dikkat edilmesi gereken unsur, hava ızgarasının nasıl çalıştığını bilmek olmalıdır, yine bunun akabinde kitle(n)me mekanizması da bilinmesi gereken hususlar arasındadır, sağladığı sıcaklık sınırları ve voltaj da uzun vadede bir arıza ile karşılamamak için bilinmesi gereken unsurlardandır, son olarak söz konusu seçeceğiniz fırının ekipmanları ve de fırın içi programlama sistemini bilmek seçiminizi yapmada önemli olan noktalardır, özellikle programlama bilgisi (*bu bilgi fırının marka ve model yapısına göre farklılık göstermektedir), ilgili fırının nem, sıcaklık ve zaman ayarlarını size sunacağından kullanım sıklığı ve kullanım amacınıza uygun olup olmadığını belirlemeniz daha kolay olur.

Geleneksel ve Konveksiyonel Arasındaki Fark Nedir?

Geleneksel bir fırın genellikle pişirdiği yöntem itibariyle termal yalıtımlı bir ocak olarak tanımlanmaktadır, zira geleneksel fırında ızgara ve kavurma için üstten ısı sağlayan bir yöntem mevcuttur. En temel özelliklere sahip bir fırında bile ısıyı kontrol eden termostat mevcuttur, yine bu tip fırında istenen sıcaklığa erişebilmek adına kullanılan zamanlayıcılar bulunur. Geleneksel fırın ısıtma için sabit bir kaynağa sahipken, konveksiyonel fırında yiyecekleri eşit sıcaklıkta pişirebilme için fan eklenmiş bir sistem bulunur.

Konveksiyonel bir fırında, sıcaklık tek yönden değil, genel anlamda fırın için sirküle eder, bunu sağlayan unsur konveksiyonel fırının fanla donatılmış olmasıdır. Yine bu fan sayesinde, sıcaklık pişirme esnasında eşit anlamda dağılır ve mükemmel pişirme sonuçlarını elde etmenizi sağlar. Eşit ısı dağılımı sayesinde yiyeceğinizin bir kısmının yandığı diğer tarafının çiğ kaldığı bir duruma düşmenizi engellenir. Eşit hava sirkülasyonu, konveksiyonel pişirmede sıcak noktalar oluşturmaktansa, sürekli olan hava akışı boşlukların bütününü doldurur ve ısının pişen yiyeceği tamamen örtmesine izin verir.

Konveksiyonlu fırında hava hareket ettiğinden ötürü, bu nem oranını da etkilemekte ve pişirdiğiniz ürünlerde üst tabakada çıtır çıtır kaplamalar oluşmasını sağlamanıza yardımcı olmaktadır. Pişirme kapasitesi olarak da hava akımı sayesinden birde çok ürünü pişirmenize olanak tanır. Son olarak, pişirmedeki yerleşim durumu olarak da geleneksel fırının aksine tepsi veya kabınızı hususi bir şekilde yerleştirmenize ve pişirme esnasında ısı yayılımını alt tarafa ya da ürünün üst tarafına çekmek için yer değiştirmenize gerek duyulmaz.

Konveksiyonel Fırında Ne Pişirilmez?

Konveksiyonel fırın sağladığı eşit orandaki ısı yayılımı ile eşit pişirme konusunda size ayrıcalıklar sunar lakin her ürün konveksiyon fırında pişmeye uygun değildir, piş(iril)meye uygun olmayan ürünler arasında baklava, pide, pizza ve simit bulunur, bu ürünlerin taban ağırlıklı ısıyla piş(iril)mesi daha uygun olacağından, taş taban fırınlar konveksiyonel fırınların yerine tercih edilmelidir.

Konveksiyonel Fırının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Konveksiyonel fırınların teknik özellikleri gereği artı ve eksi yönleri olduğu bilinmektedir. Bir konveksiyonlu fırının artılarını ve eksilerini gözden geçirmeye değer diyorsanız, müteakip olarak söz konusu artı ve eksilerin sıralamasını ve detayını okuyabilirsiniz.

Öncelikle Avantajlarını sıralamak gerekirse,

1. Konveksiyonel fırın sayesinde, aynı anda birden fazla yemek pişirebilirsiniz.

Bunu geleneksel bir fırınla yaptığınızda içerideki sıcaklık oranı düşebilecektir, zira fırındaki konulan öğeye göre bazı ürünler diğerlerine nazaran daha yavaş ya da daha hızlı pişebilir. Geleneksel fırında en iyi sonucu alabilmek için, iki ayrı cihaza sahip olmanız gerekirken, konveksiyonel fırın bunu tek gövdede, söz konusu ünite içindeki sıcaklığın tüm öğelere doğru bir şekilde yansıması için havayı sirküle eder.

2. Konveksiyonlu fırın her daim eşit şekilde pişirebilendir.

Geleneksel bir fırın kullanım olarak, iç kısımda üst bölümde ısıtmanın eş değer olmamasından ötürü belli alanlar daha soğuk olacaktır. Sıcak hava yükseldikçe, söz konusu yemeğin altı ya da üstü bir diğerine nazaran daha çok ısınabilir, eşit olmayan pişirmeyi meydana getiren de yine bu teknik eksikliğin getirdiği neticedir. Konveksiyonlu bir fırın içerisinde, fanla hava sirkülasyonu sağlandığından eşit pişirememe sorununu tamamen ortadan kalkmış olur.

3. Konveksiyonlu fırında pişirme süresi geleneksel fırınlara oranla çok daha kısadır.

Geleneksel bir fırında 175 °C de yemeği pişiren bir tarifi, konveksiyonlu bir fırında 150 °C de pişirebilirsiniz. Yemeğin konulduğu kabın da her bir yönünü eşit şekilde ısıtabileceği için, yine geleneksel fırına nazaran çok daha hızlı bir pişirme yaklaşımı mümkün olmaktadır. Bu hızlı pişirme sadece zamanlama açısından değil ama enerji açısından da faturalarınıza yansıyacak bir fark oluşturur.

4. Konveksiyonlu fırında tepsiyi yerleştirmeniz gereken özel bir alan yoktur, fırının iç kısmında herhangi bir yere meyilli konabilir.

Geleneksel tariflerde ve geleneksel fırın kullanımında kaseyi ya da tepsiyi fırının tam ortasına koyun ibaresini siz de fark etmişsinizdir. Geleneksel fırınlarda sıcaklı dağılımı eşit olmadığından pişireceğiniz yemeği yerleştirmeniz zorunludur. Lakin konveksiyonel bir fırında ısı eşit oranda dağılımda olduğundan, koyduğunuz her yemek/yiyecek olması gereken sıcaklıkta, yanmadan ve eşit oranda pişmiş olur.

5. Konveksiyonel fırınlar yiyeceklerin kızarmasında geleneksel fırınlara nazaran daha sağlıklı ve eşit oranda çıtır çıtır bir doku sağlarlar.

Konveksiyonel fırınlar içinde eşit hava sirkülasyonu ve gereken ısıyı doğru ve eşit bir biçimde sirküle ettiği için, yiyeceklerin üzerince çıtır bir doku sağlanmasını kolaylaştırırlar, bu özelliğiyle tipik olarak kızarttığınız bir ürünü yine konveksiyonel fırında yapabilmeniz mümkündür, klasik kızartmalar bu şekilde daha sağlıklı bir biçimde hazırlanabilir. Kavrulacak sebzeleri, patates kızartmasını veya tipik olarak kızartılan herhangi bir ürünü, hem çok lezzetli hem de bir o kadar çıtır çıtır ve de daha sağlıklı bir şekilde oluşturmak için kullanabilirsiniz.

6. Özellikle butik kekleri ve küçük hamur işlerini seviyorsanız, bu tarz ürünlerde hava sirkülasyonu ile ek iyileştirmeler yaptığı için konveksiyonel fırını seveceksiniz.

Konveksiyonel fırındaki hava sirkülasyonu hamurlara hacim ve daha sağlıklı bir lezzet dağılımı sağlar, bu da baharat, tereyağı gibi detayların tam da olması gerektiği gibi yiyeceğinizde eşit oranda ön plana çıkmasını kolaylaştırır.
Her tür hamur için mükemmel olmasa da, genel anlamda küçük hamurlar ve butik tatlılar için harika bir alternatif durumundadır. Konveksiyonel fırın modelindeki bulunan fan hızına göre pişirmeyi özelleştirmeniz daha kolay bir hal almaktadır.

7. Konveksiyonlu fırın kullanım açısından çok kullanışlıdır.

Konveksiyonel bir fırın donatıldığı hava sirkülasyonunu eşit oranda dağıtma özelliği ile, söz konusu hazırladığınız tarifinizi özelleştirme şansını size sunar, geleneksel pişirme ayarlarından bağımsız olarak da kullanım yapabilmeniz mümkündür. Eğer tezgah üstü bir model kullanıyorsanız, cihazda süreyi ve sıcaklığı ayarlamanıza olanak tanıyan kadran ayarları bulunur.

8. Mikrodalgada (konveksiyonlu mikrodalgalar hariç*) sıklıkla görülen dehidrasyonu veya dengesiz ısınmayı önlerler.

Mikrodalga ve konveksiyon arasındaki temel fark, bir mikrodalganın, yiyecekleri ısıtmak için sadece mikrodalgaları kullanması ve buna bağlı olarak yemek pişirme süresini uzatması ve bu şekilde nemi azaltarak kurutmaya (dehidrasyona) sebep olduğunu belirtebiliriz. Konveksiyonel fırında sıcak hava sürekli dolaştığından süre daha azdır, yiyecek üstü nem oranı daha fazladır ve de eşit şekilde bir kızarma söz konusudur.

Konveksiyonlu Mikrodalgalar İle Konveksiyonel Fırınlar Benzer Mi Çalışır?

Konveksiyon fonksiyonu bulunan mikrodalga modelleri de vardır, konveksiyonlu mikrodalga, yiyecekleri dışarıdan daha yüksek sıcaklıklara ısıtır, dolasıyla geleneksel fırın mantığın yakın alıştığınız pişirmeyi sunar, ancak ek olarak konveksiyon modunu da açtığınızda ek olarak çıtır çıtır ve esmerleşme etkilerini de size sunar. Konveksiyonlu mikrodalgada eşit pişirme olanağı yine mevcuttur. Konveksiyonlu mikrodalganın kendi içindeki temel avantajı aynı anda pişirmede birbirinden farklı modlar sunması, zaman tasarrufu sağlaması, temel dezavantajı ise bu model mikrodalgalar standart olanlardan daha küçük olur ve daha fazla elektrik tüketirler.

Avantajları kadar konveksiyonel fırınların dezavantajları da mevcuttur,

1. Seçeceğiniz tariflerin pek çoğu, konveksiyon fırını ile yapılacaksa özel ayarlama gerek(tir)ir.

Bilindiği üzere geleneksel fırınlar ev kullanımında çok daha yaygın olduğundan, geleneksel tariflerin çoğu da geleneksel fırın pişirme ayarlarına göre şekillenmiştir. Süreler ve sıcaklıklar eğer bir konveksiyon fırın kullanılacaksa, özelleştirilmeli ve güncellenmelidir. Doğru ayarı yapmadığınız sürece, eşit ısı dağılımı da olsa, yanlış zamanlama ve genel sıcaklık ayarı düzenlemesi yapmadığınızda pişirdiğiniz bir de hamur işiyse aşırı pişmiş veya yanmış olarak çıkabilir.

Genelleme yapmaksızın konveksiyonel fırın ayarlarını geleneksel tarifin belirttiği sürede pişirip lakin geleneksel fırından 25 derece daha az bir sıcaklıkta yapmak bir sorunla karşılaşmanızı engelleyecektir. Bu tarz bir yaklaşım %30 a kadar daha hızlı pişirme sağlanırken, yine pişirdiğiniz yemeğe ya da öğeye göre süreler konusunda da geleneksel olana mukayeseyle bir tık daha az süre seçimi yapmanızı gerekir.

2.Kekler konveksiyonlu fırında diğer fırınlardaki gibi aynı şekilde kabarmaz.

Çok fazla ekmek veya kek pişirecekseniz, konveksiyonlu fırın sizi kısıtlayabilir, geleneksel cihazlardaki kabarma etkisini, ısı tek bir noktaya hacim kazandırmayıp, eşit seviyede dağıldığı için, konveksiyonel fırında elde edemezsiniz. Eğer konveksiyonel fırın kullanmada ısrarcıysanız, hava sirkülasyonunu sağlayan fanı kapatmanıza olanak sunan modelleri seçmeniz daha uygun olacaktır.

3.Konveksiyonel fırınlar için bu fırınlar için özel olan pişirme kapları ve tavaları kullanmanız gerekir.

Geleneksel fırınlarda kullanılan tepsi, kap ve tavalardan farklı olmak üzere, hava sirkülasyonunun yiyeceğiniz üzerinde en yüksek seviyede etki meydana getirebilmesi için, konveksiyonel fırınlarda çerçevesiz ve daha alçak düzeyde olan ekipman kullanılması gerekir. Doğru seviyedeki hava sirkülasyonunu sağlamak için fırının iç pişirme haznesinden yaklaşık 2 inç uzakta tutulması gerekir.

Wiesheu Konveksiyonel Fırınlar

Wiesheu sahip olduğu otomasyon sistemi ile son teknoloji konveksiyonel fırınlar üreterek müşterilerine mağaza içi pişirme olanağı vermektedir. Wiesheu akıllı hafıza sistemi, pişirdiğiniz her ürün için ayrı ve en ideal pişirme programını uygulayarak kaliteyi standart hale getirir. Wiesheu tarafından geliştirilen cam ve fan teknolojisi sayesinde fırınlar kusursuz bir hava sirkülasyonu ile çalışır. Bu sayede, bu fırınlar, hem enerji tasarrufu yaparlar, hem de ürünlerinizi en hızlı ve doğru şekilde pişirirler. Dibas, Minimat ve E3 model fırınlar Alman teknolojisinin donattığı Wiesheu konveksiyonel fırın ailesinin üyeleridir.